Booking.com

Weer en klimaat

Wanneer u naar de Dominicaanse Republiek op vakantie gaat zult u natuurlijk graag willen weten wat u van het klimaat en vooral van het actuele weer kunt verwachten. Het weer kan namelijk een grote invloed hebben op het verloop van uw vakantie. Op deze pagina vertellen we u graag alles over het klimaat en natuurlijk ook het actuele weer op de Dominicaanse Republiek.

Er zijn verschillende klimaatvormen terug te vinden op de Dominicaanse Republiek. Het overgrote merendeel van het eiland kan rekenen op een tropisch savanneklimaat, maar dat is niet voor alle regio's het geval. Het noordoosten van het eiland heeft bijvoorbeeld een tropisch regenwoudklimaat. Dit klimaat is verantwoordelijk voor de regen die hier het hele jaar door kan vallen. U kunt er rekening mee houden dat de temperaturen in deze gebieden nooit onder de 20 graden duiken. Overdag is het hier doorgaans tussen de 28 en 33 graden warm.

Gaan we naar het zuidwestelijke puntje van het Caraibische eiland, dan krijgen we te maken met een warm steppeklimaat die er voor zorgt dat de neerslaghoeveelheden in deze gebieden aanzienlijk beperkt blijven. In tegenstelling tot zonnige landen die een beetje dichter bij huis gelegen zijn zoals Egypte zijn er in de Dominicaanse Republiek vaak veel wolken aanwezig. Dit kan een kleine belemmering betekenen voor de zon, maar het is een bijdrage die door moeder natuur geleverd wordt aan de aanblik van dit schitterende eiland. Dit wil overigens niet zeggen dat een strak blauwe hemel er uitgesloten is.

Opmerkelijk is vooral dat er op de Dominicaanse Republiek (als enige plaats in de Caraïben) vorst kan voorkomen, namelijk op de zogenaamde Pico Duarte. Deze berg is met zijn hoogte van 3098 meter meteen ook de hoogste berg in het Caraïbisch gebied. In deze regio komt vorst op de hoogste toppen vaak voor. Uiterst zelden zal de vorst zich doorzetten en daalt ook de temperatuur in de bewoonde gebieden onder het vriespunt waardoor de inwoners te maken krijgen met het fenomeen dat wij ijs noemen.

Opgelet voor orkanen!
Wanneer u van plan bent om een reis te maken naar de Dominicaanse Republiek doet u er goed aan om rekening te houden met het orkaanseizoen. De Dominicaanse Republiek ligt immers in een gebied waar regelmatig orkanen voorkomen en voor structurele schade kunnen zorgen. Gelukkig moeten we dit ook niet overdrijven en blijft het eiland meestal van het ergste gespaard (in tegenstelling tot het nabijgelegen Haïti die vaak de volle laag krijgt). Het moet gezegd worden dat er bij een reeël gevaar op orakenen door de overheid goed en snel wordt ingegrepen. Er zijn nog maar zelden toeristen om het leven gekomen door toedoen van een orkaan. Wel dient u er rekening mee te houden dat een orkaan er voor kan zorgen dat u enkele dagen niet in staat bent om te reizen of bepaalde delen van het eiland te bezoeken.

De kans dat een orkaan over het eiland trekt precies op het ogenblik dat u daar aanwezig bent mag dan niet groot zijn, de kans op een tropische depressie is aanzienlijk groter. Ook een dergelijke depressie kan een grote impact hebben op uw reisplannen. In dit geval dient u rekening te houden met flinke regenval en vaak ook hevige windstoten. Gelukkig zijn deze meestal slechts van korte duur en kunt u na 2 dagen gewoon terug op het strand gaan liggen.


Tip! Het actuele weer is terug te vinden op de pagina's van de verschillende toeristische plaatsen of steden!